Ben Oostdam verhaal (story) # 210
"wie niet weg is is gezien..."

UITLEG

inzake WILHELMINASHOOL plaatjes-verhalen reeks

Het is vandaag alweer - of nog maar net - twee maanden geleden dat onze garage in brand raakte
[zie "plaatjes-verhalen" (=picture-stories) # 188 en # 189].
Intussen vertelde de verzekeringsmaatschappij mij dat hun check van even over de helft van de
totale schade aan het gebouw "in de mail" is en dat ze bezig zijn onze "claims" voor "personal effects" te verifieren.
We hebben de puinhopen op de grond en voor de garage opgeschept en of op onze eigen "brandstapel", of in een greppel, of in een "landfill" of "recycling center" afgeladen. Het ziet er dus een beetje netter uit, maar fijne as stuift nog steeds op. We hebben een advertentie voor aannemers op het WWW gezet, en kregen een paar aanbiedingen. Ik verwacht a.s. week het demolitie werk te zien beginnen, en hopelijk tegen Valentine's Day (feb.14) zou het nieuwe gebouw klaar kunnen zijn, d.v.

Maar het is al meer dan 50 jaar geleden dat mijn vader de dokumenten en fotos vergaarde over zijn laatste jaren als Hoofd der Wilhelminaschool in Amstelveen. Ik wist er wel van, maar had pakweg al zijn paperassen na zijn dood in 1985 (ook al weer meer dan 20 jaar geleden, zie Dumas: "Twenty Years Later") meegenomen naar Amerika en in een zinken "hutkoffer" in de garage bewaard. Het maakte een klein maar belangrijk deel uit van de nog beschikbare dokumenten en paperassen van mij eigen verzamel- en bewaar woede, en ik nam de kans waar om al die "rommel" door te worstelen, schoon te maken en in afleveringen te "scannen" en de resultaten daarvan als "thumnails" op het WWW te zetten. Ik deed dit onder de rubriek: "stories" (verhalen) en beschouw het als een soort "taak" als neo-historicus, net als de andere vrij grote taak, t.w. mijn autobiografie, nu ook op het WWW en al over de 1000 bladzijden lang. Sorry, ik heb nog geen tijd gehad om die AB korter te maken...

Het resultaat voor wat de WILHELMINASCHOOL betreft is de volgende reeks "plaatjes-verhalen":


story # 198: Wilhelmina School photos 1950's - 1960's
story # 198 p.2: Meer Wilhelminaschool Photos van de 1950's en 1960's
story # 199: Wilhelmina School Afscheidsliederen 1950's
story # 200: Nieuwe Wilhelmina School, Amstelveen, 1955
story # 210" Uitleg van Wilhelminaschool "verhalen-reeks"
Op sommige bladzijden staat in zeer kleine letters zoiets als wat in grotere volgt:
"Deze paperassen werden gevonden in een hutkoffer die ik uit Holland meenam na het overlijden in 1985 van mijn Vader, Bernardus Laurentius Oostdam ("Meester Oostdam" - voormalig Hoofd der School tot 1965) De hutkoffer met inhoud was onder het weinige dat overbleef nadat ons garage-apartment in Amerika op 5 september 2006 in brand raakte. Sommige documenten en fotos zijn door vuur of water gehavend, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk toe dat ik op nog latere leeftijd ooit de hutkoffer nogereis zou openen. "Geluk bij ongeluk" zeg ik dus maar.
"Nu nog iets over de resultaten van mij ge-Google om uit te vinden wat er met de Wilhelminaschool in Amstelveen gebeurde. Dat was, achteraf gezien, vrij traumatisch voor mij, meer dan de brand en gevolgen. Psychologish is het eoa transfer phenomenon, omdat mijn vader zo innig verknogt was aan de W.S. Het lag mij echter helemaal niet dat men zo maar een zo'n eerbare schoolnaam zondermeer afschaft. Interessant genoeg vond ik deze mening ook aangaande de Wilhelminaschool in Woerden (dichtbij de Oostdam) in de volgende "link": oorkonde.

Ik wist natuurlijk dat er talloze Wilhemlminascholen zijn, en h.w. nog meer waren. Onfortuinlijkerwijs wordt de plaatsnaam vaak weggelaten. Het was echter heel indirect dat ik de website vond van "Meester" Jaap Geelhoed, waarvan ik citeer:
"In 1973 ben ik in Amstelveen gaan werken. Eerst als leerkracht en daarna 17 jaar als directeur van de Groen van Prinstererschool. Toen deze school ging fuseren met de Wilhelminaschool en de Herautschool en verder ging als "Het Palet", gaf ik er de voorkeur aan om weer gewoon als leerkracht te gaan werken..."

In de tussentijd (ergens tussen 1960 en 1990) diende voor 23 jaar als hoofd/directeur van de Wilhelminaschool in Amstelveen de Heer Arie Cornelis (Cees) KLeijwegt, die ook op het www "staat"- klik hier. Jammer genoeg kon ik geen huidig (E-mail) adres van hem vinden, maar groet hem hierbij eerbiedig!

Doorzoekend vond ik ook een schippersjongen die auteur werd, Harm de Jonge, die meteen terugschreef dat hij van de W.S. in Groningen was, en verder een Henny, oud-leerling van de W.S. in Huizen.

Dichter bij huis (figuurlijk sprekend> nam ik contact op met Stefan, die een fantastische goede website onderhoudt geheten Amstelveenweb (zie b.v. deze nog oudere WS klas foto!, en met de charmante en effectieve Amstelveense wedhoudster/BLOgger Yeter Tan van wie ik de volgende foto leende om te bewijzen dat "Het Palet" de Wilhelmina School tradities voortzet:

Net als in het Engels of Amerikaans men
kleinkinderen verandert in
"grandchildren"
praat men hier over de besies die op de kindergezichten staan als:
Lady
bugs" in plaats van Lieve Herebeestjes o;] Verwarrend?

Andere contacten zijn van harte welkom: Ben Oostdam

AANTEKENING op 24 november, 2004: Zomaar een fijne E-mail uit Toronto van oud-leerlinge Cornie de Valois-Franklin. Nogmaals hartelijk bedankt, Cornie!BLO fecit 20061105 updated 20061124 part removed by request 20071123 stories